Som noen kanskje observerte søndag 1. februar oppstod det pipebrann i en bolig på Sydskogen. Dette ble heldigvis raskt oppdaget, og brannvesenet ble varslet. Vi er heldig som har Røyken Brannstasjon så nært, og i løpet av 13 minutter var brannvesenet på stedet. Heldigvis kom ingen personer til skade. Familien ble sterkt preget av hendelsen, og opplevde det som skremmende å se hvor raskt det utviklet seg. Pipeløpet ble feid i 2014, og familien var derfor av den oppfatning at det var trygt å fyre i peisen.
Det er en ganske alminnelig oppfatning at feieren får fjernet belegget i pipeløpet ved feiing. Familien som opplevde pipebrannen fikk informasjon om at selv om pipeløpet feies annethvert år og det utføres tilsyn av ildsted og pipe hvert fjerde år, bygges det gradvis opp et lag av tjære i pipa som feieren ikke får fjernet. Det risper derimot opp allerede eksisterende tjærelag, og gjør at nye partikler fester seg lettere.
Dette er 2. gang på fem år det oppstår pipebrann i grend 9 på Sydskogen. Det er flere som har pipeløp av samme alder, og det kan derfor være lurt å være OBS på at dette kan være en risikofaktor. Familien som opplevde pipebrann denne gangen lærte viktigheten av å være tilstede ved fyring i peisen. Det å legge inn noen ekstra vedkubber før leggetid, eller før man bare skal en rask tur på butikken kan få store konsekvenser.
Det oppfordres til å følge fyringstips fra tilsyn.no for sikrest mulig fyring.
Vedfyring gir oss både hygge og varme, men det er viktig å tenke på at vi faktisk har et bål midt i stua. Riktig vedfyring reduserer faren for brann samtidig som du reduserer vedmengden og klimagassene. Tørr ved og riktig fyring gir lite sot i ildsted og skorstein, og er mest miljøvennlig.
- Bruk tørr ved! Max 20 % vanninnhold (anbefalt vanninnhold 10-15%)
- Følg ovnens bruksanvisning for riktig vedmengde og tilførsel av forbrenningsluft (trekk).
- Bruk gjerne opptenningsbriketter. Da får du raskere fyr, og dermed mindre sot.
- Ikke bruk parafin, bensin eller annen brannfarlig væske til opptenning. Dette kan medføre eksplosjon.
- Plasser veden liggende i ovnen eller peisen, ikke stående. Da utnyttes brennverdien bedre.
- Pass på at pipespjeldet er åpent og at ovnen får nok forbrenningsluft.
- Når det er god varme i ovnen kan du regulere trekken ned til det brenner med rolige flammer. (se bruksanvisning for nye ovner/peiser)
- La veden brenne helt ut til det bare er en haug med glør igjen før du legger i ny ved. Husk å regulere opp trekken igjen så veden tar godt fyr.
- Ikke fyll ovnen om kvelden eller forlater huset og sett ned trekken. Det øker faren for sotbrann/pipebrann og utslipp av partikler.
- Brenn kun brensel som er egnet for ildsted.
- Ovnen må ikke tømmes for aske mindre enn 24 timer etter at den har vært i bruk.
- Husk service av fagfolk for ovner med parafin/olje og gass som brensel.
- Et rent ildsted gir bedre varme. Fei ovnen regelmessig (anbefalt å feie ildstedet minimum annet hvert år).